ANGGOTA PERBADANAN

dato-roslan

YBHG. DATO’ MOHD ROSLAN MAHAYUDIN

YBhg. Dato’ Mohd Roslan bin Mahayudin telah dilantik sebagai Ketua Pengarah Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) pada 2 Januari 2019.

Beliau merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dan Diploma Undang-Undang dari UiTM. Dato’ Mohd Roslan telah berkhidmat lebih 30 tahun dalam kerajaan. Beliau mempunyai pengalaman luas dalam bidang pendakwaan dengan memulakan kerjayanya sebagai Pembantu Undang-Undang di Jabatan Peguam Negara sejak 1985. Pada tahun 1987 beliau dilantik sebagai Penolong Pengarah Penguatkuasaan di Kementerian Perdagangan dan Industri (kini dikenali sebagai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna).

Pada tahun 1998, beliau dilantik sebagai Pengarah Unit Penyiasatan dan Pendakwaan, di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. Pada tahun 2003, beliau dilantik sebagai Pengarah Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Selangor, selepas itu beliau dilantik sebagai Timbalan Pengarah Penguatkuasaan di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Sebelum pelantikannya sebagai Ketua Pengarah MyIPO, beliau adalah Pengarah Penguatkuasaan di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.