LEBIH 200 PELAJAR DARI 9 NEGARA SERTAI MIYIO 2018


15 April 2018 – Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) dalam satu kerjasama dengan Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan, Kementerian Pendidikan Malaysia (BPSBPSK-KPM) telah menganjurkan program Malaysian International Young Inventors Olympiad (MIYIO) 2018 yang berlangsung selama tiga hari bermula kelmarin (Jumaat 13 April 2018).

MIYIO ialah suatu pertandingan Rekacipta dan Inovasi Sains Sekolah Berasrama Penuh (SBP) yang bertujuan mengumpul saintis-saintis muda dari seluruh sekolah berasrama penuh dan sekolah antarabangsa. Ia merupakan satu platform perkongsian dan pengembangan hasil kajian penyelidikan sains dan kejuruteraan para pelajar dari segenap pelusuk dunia.

Bertemakan “Nurturing Ideas, Culturing Innovations”, MIYIO 2018 dibahagikan kepada 5 kategori, iaitu Bioperubatan, Elektronik, Alam Sekitar, Kejuruteraan dan Bahan Kimia. Seramai lebih 200 pelajar sekolah dari 9 negara (Malaysia, Amerika Syarikat, Turkmenistan, Thailand, Kyrgyzstan, Vietnam, Tajikistan, Nigeria dan Filipina) terlibat sebagai peserta dalam MIYIO 2018, dengan membawa 302 projek dari institusi masing-masing untuk dipertandingkan.

MyIPO telah mengadakan saringan awal untuk meneliti kertas kerja inovasi dan kreativiti pelajar bagi menilai kebolehdaftaran sebagai paten. Paten adalah suatu rekacipta baharu bagi menyelesaikan sesuatu masalah serta boleh diguna pakai dalam industri.

Ketua Pengarah MyIPO, Dato’ Shamsiah Kamaruddin berkata dari sejumlah 161 penyertaan pada MIYIO kali ini, sebanyak 28 paten dan 2 inovasi utiliti telah melepasi saringan peringkat pertama. Kesemua 30 penyertaan ini akan dimajukan kepada ejen paten untuk proses semakan secara komprehensif bagi pengesahan sebagai penemuan baharu (novelty). Selepas disahkan, ejen paten berdaftar akan memulakan draf untuk pemfailan paten.

Untuk MIYIO 2018, MyIPO juga memperuntukkan sejumlah RM100,000 dari Dana Pemfailan Harta Intelek yang disediakan kerajaan setiap tahun untuk membantu belia, pelajar dan komuniti setempat untuk melindungi harta intelek mereka.

Majlis perasmian MIYIO 2018 disempurnakan Dato’ Shamsiah Kamaruddin. Turut hadir pengarah BPSBPSK-KPM, Aidie Jantan.