MALAYSIA MENYERTAI PROTOKOL MADRID


GENEVA, 27 September 2019 – Malaysia secara rasminya menyertai sistem pendaftaran cap dagangan antarabangsa yang ditadbir Pertubuhan Harta Intelek Dunia (WIPO) dikenali sebagai Protokol Madrid. Ia bakal memberi faedah kepada pemilik jenama tempatan bagi melindungi dan mempromosikan produk mereka di 122 negara di seluruh dunia menerusi Sistem Madrid, sistem pemfailan tunggal untuk pendaftaran di mana-mana negara yang dipilih.

Selaras dengan itu, Malaysia hari ini mendepositkan instrumen penyertaan Protokol Madrid di ibu pejabat WIPO dekat sini. Dokumen tersebut ditandatangani Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan diserahkan oleh Ketua Setiausaha Kementerian, Datuk Muez Abdul Aziz kepada Ketua Pengarah WIPO, Francis Gurry. Penyertaan ini menjadikan Malaysia sebagai ahli ke-106 Protokol Madrid dan akan berkuat kuasa di negara ini pada 27 Disember 2019.

Antara negara-negara yang menyertai Protokol Madrid termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Jepun, China, Perancis, Singapura, Indonesia dan juga Thailand. Antara faedah penyertaan Malaysia dalam Protokol Madrid yang paling ketara ialah, kos bagi pemfailan yang jauh lebih murah jika dibandingkan pemfailan di setiap negara tanpa menggunakan Sistem Madrid.

Penyertaan Malaysia dalam Protokol Madrid juga merupakan salah satu komitmen Malaysia untuk menjadi salah satu negara ASEAN yang menyertai triti antarabangsa mengenai sistem pemfailan tunggal ini bagi memudahkan peniaga menjalankan perniagaan atau pelabur membuat pelaburan di Malaysia.

Turut hadir dalam upacara ringkas penyerahan instrumen penyertaan ialah ketua Pengarah Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO), Dato’ Mohd Roslan Mahayudin.