PROGRAM IP2U WANITA PERINGKAT NEGERI SABAH


Bersempena sambutan Hari Harta Intelek Negara 2023 pada tahun ini yang bertemakan “Wanita & Harta Intelek: Pemangkin Inovasi & Kreativiti, MyIPO menganjurkan siri Program IP2U Wanita bertujuan memperkasa usahawan wanita untuk menjana pendapatan menerusi pemilikan harta Intelek.

Program pertama telah diadakan di Sabah hari ini dengan kehadiran lebih 100 usahawan wanita. Peserta didedahkan dengan isu-isu berkaitan kepentingan pelindungan harta Intelek yang mampu melonjak perniagaan sehingga ke peringkat global. Dalam program yang sama MyIPO turut menyampaikan sumbangan IP2U Rahmah kepada 10 penerima bertujuan membantu golongan usahawan B40 terutamanya peniaga kecil bagi melindungi serta mendaftar harta intelek mereka. Ini termasuk pemberian tunai bagi sebagai modal pembelian peralatan berniaga melalui zakat wakalah MyIPO.

Program dirasmikan oleh Timbalan Ketua Pengarah (Strategik & Teknikal) MyIPO, Tuan Kamal Kormin. Hadir sama Pegawai Kanan Program bagi Asia Pasifik WIPO, Mr. Ye Min Than.